Среща на върха в българския футбол, каквато се проведе в понеделник

...
Среща на върха в българския футбол, каквато се проведе в понеделник
Коментари Харесай

Ще има ли катарзис в българския футбол след срещата при Борисов

Среща на върха в българския футбол, каквато се проведе в понеделник в постройката на Министерския съвет, се случва доста рядко. И не може да не даде резултат, въпреки множеството шумно рекламирани срещи, полемики и кръгли маси за футбола у нас да се оказват най-често елементарни алабалистики. Сега най-малкото отсреща стои министър председателят Бойко Борисов, по чиято самодейност стана и срещата.

Съществени решения от нея привидно нямаше - заричане за феърплей през новия сезон в шампионата, разглеждане на ограничения за предварителна защита на манипулираните мачове и натиска над съдиите... Затова и би трябвало да се вгледаме по-внимателно в детайлите - нали дяволът там е прикрит.

Най-напред изниква въпросът за какво таман при министър-председателя се случва подобна среща. Всеки знае, че Борисов е мощно привързан към футбола. Той освен е главен състезател на " Бистришките тигри ", само че и 

 

персонално уговаря спонсори

 

и нови притежатели на клубове - " Берое " и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", Веселин Марешки и Христо Крушарски за " Локомотив " (Пд), еднократната помощ на " Асарел Медет " към ЦСКА, сетне и великодушната поддръжка на страната при настаняването на преименувания от " Литекс " в " ЦСКА-София " тим на стадион  " Българска войска " и т.н. Освен това не е загадка склонността на Бойко Борисов да бъде посредник или пък последна инстанция за разрешаване на обществени напрежения от друг темперамент.

Във футбола кавги несъмнено не липсват. Само че в последно време те се насъбраха - крещящият случай с подложените на полиграф футболисти на " Черно море ", заканите на " ЦСКА-София " да се отдръпна от общия контракт за тв правата, несекващите обвинявания за корумпиране на рефери, за " сателитни " тимове и " лесни " мачове. Специално в тази ситуация с " Черно море " чашата очевидно бе на ръба да прелее, тъй като бяха прекрачени доста граници, а в други страни и за по-малко стопират правата на играчи или вадят тимове от дивизиите. Тук нещата бяха заметени, по неофициална информация и благодарение на Борисов, който се е опитал да потуши напрежението.

А в този момент

 

той е решил да работи и превантивно -

 

изпитана и работеща тактичност, употребена постоянно от служителите в Министерство на вътрешните работи. " Това, което ние ще вземем като ограничения, няма по какъв начин да го разглася, само че нашият фокус ще е върху това да не се позволява пазаруване на мачове, напън на длъжностни лица, на футболисти и така нататък Премиерът искаше да седнем на една маса и да начертаем проект по какъв начин да не се стига до това нещо ", сподели завоалирано вътрешният министър Младен Маринов след края. А някои спомагателни линии внесе самият Борисов: " Ще имаме много мероприятия по надзор на съдийските бригади. Дали сме им скришен телефон и в случай че някой желае да ги плаши, тормози, подкупва, може да попадне в сходни мероприятия. Тогава няма за какво да се сърди. Аз първо предизвестявам, тъй като имам почитание. Най-важното в спорта е феърплеят, а ние ще си проведем нашите мероприятия. "

Именно " предизвестие " или повдигането на нещо като жълт картон е бил един от главните претекстове на срещата в понеделник. Да не се случва това, което е било до момента. Дали пък тъкмо в посока респектиране не е било и наличието на основния прокурор Сотир Цацаров, дружно със заместника му Иван Гешев. Защото при най-малко двама от тримата участвали притежатели прокуратурата има мотиви да ревизира сигнали. Та самият Гриша Ганчев преди време самичък си призна ( " И аз съм ги правил тези работи, и Сирака ги правеше в " Левски " ). По отношение на " Лудогорец " пък има и непрестанни подмятания, че се употребяват благодарение на съдиите, даже има и съответни реплики, насочващи към техен чиновник, който имал задача да " работи " с реферите. До момента тези обвинявания си отминават комфортно, без никой даже да се самосезира, само че... в никакъв случай не е късно да се задействат способените органи. Ако не се съблюдава феърплеят отсега нататък, да речем... А пък в случай че въпреки всичко някой си намерения да кара както досега - пред него образно министър председател, вътрешен министър и основен прокурор обсъждат какво ще подхващат, в случай че има нерегламентиран контакт с рефер, футболисти от съперников тим, манипулиран мач...

През цялото време обаче всеки внимаваше с приказките, с цел да не излезе, че страната се намесва във футболните каузи - нещо, което се гледа доста строго от ФИФА и може да докара до изваждане на БФС от интернационалните шампионати.

 

Намеса - не, само че рекомендации - да

 

Всъщност Борисов изрече своите препоръки и насоки за работата на футболния съюз най-много в друга тенденция. " Не искахме да се месим в активността на БФС, само че да изкажем своите визии за следното: ако по този начин се развива детско-юношеският футбол, няма да стане... Децата би трябвало да се приготвят без такси, дублирам, без такси ", сподели той пред радио " Дарик ". И повтори " остроумието ", че страната ще влага всичко в младите футболисти, като се изключи татуировките им.

И тъй като поради оскъдната информация от срещата още веднъж се постанова да четем сред редовете, то може да се натъкнем на две забавни неща от поста на министър-председателя в профила му във Facebook, отдаден на диалога. " Проведох среща със притежателите на трите водещи футболни тима Георги Домусчиев ( " Лудогорец " ), Васил Божков ( " Левски " ) и Гриша Ганчев ( " ЦСКА-София " ), с цел да обсъдим началото на футболното състезание предвид на спокойното му протичане ", написа той. С което първо удостовери обществената загадка, че точно Божков е действителният притежател на " Левски ", въпреки името му да не участва на никое място на книга. И второ - че въпреки всичко за Борисов " ЦСКА-София " не е ЦСКА, или най-малко не тъкмо.

Тук поражда въпросът за какво единствено притежателите на тези три клуба бяха извикани. Ами постоянно сериозните и оплакващи се от съдиите Венцеслав Стефанов ( " Славия " ) и Христо Крушарски ( " Локомотив ", Пд)? Ами авторитетните шефове на " Черно море "? Не. Поканата значеше - тези три тима ще се борят за купата, те ще задават тона, т.е. от тях и могат да идват по-големите кавги, които

 

да подпалят и напрежение измежду почитателите

 

А такова по никакъв начин не е нужно на Борисов, изключително преди локалните избори наесен. Неслучайно той приключи поста си: " Те (б.р. - притежателите на клубове) обявиха, че тимовете им ще бъдат водени от правилата на честната игра и няма да се позволява напрежение на терена, което да се придвижва към агитките. " Неслучайно и министър Маринов загатна за държанието на почитателите, което се влияело от протичащото се на игрището, само че и от притежателите на тимовете.

Агитките са силно оръжие - и въпросните клубни шефове го знаят, и Борисов си спомня чудесно зимата на 2013 година Ултрасите не са всевластни, несъмнено, и могат доста бързо да бъдат респектирани от службите за реда, само че още веднъж - държавното управление няма потребност от сходни подиуми преди изборите.

Така всички са предизвестени да внимават - с приказките си, с дейностите си, със съдиите, с флиртуването си с почитателите... Но остава и едно усещане, че извършената среща бе като своеобразна индулгенция, вид " каквото било - било " и " айде вече - на чисто ". " Разбрахме се да не се купуват мачове, да не се купуват съдии, да не се пробиват тимове и така нататък, и така нататък. Да има цялостен феърплей и да победи най-хубавият ", тегли чертата Ганчев. Тоест - порочните практики са ясни (много евентуално и към този момент използвани).

Сега остава всички да си спазят обещанието. Но това ще е мъчно, тъй като разликата в силите сред трите съществени съперници за купата не е доста огромна и най-после може дребните неща да решат купата. Или пък още веднъж ще последва някой удар под кръста...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР